Novinar

Novinar

Novinarjev izdelek je objavljena informacija v pisnem, televizijskem ali elektronskem množičnem mediju. Od njene pravočasnosti, zanimivosti, točnosti in pomembnosti je odvisno zadovoljstvo bralcev, poslušalcev in gledalcev.

Osnovne delitve delovnih področij pa so:

  1. časnikar – poročevalec
  2. časnikar – komentator
  3. radijski novinar – reporter
  4. povezovalec radijskega programa ali moderator
  5. radijski komentator
  6. radijski športni komentator
  7. televizijski novinar specializiran za informativne, športne, dokumentarne, izobraževalne in razvedrilne oddaje
  8. televizijski voditelj
  9. agencijski novinar.

Delovni pripomočki so: računalnik, modem, papir, pisalo, magnetofon,avtomobili in podobna prevozna sredstva, različna papirna dela (potni list, snemalni in potni nalog, itd…) .

Novinarjev izdelek je objavljena informacija. Od njene pravočasnosti, zanimivosti, točnosti in pomembnosti je odvisno zadovoljstvo bralcev, poslušalcev in gledalcev. Dogaja se, da so z objavljenim bolj zadovoljni uredniki ali morda lastniki glasila in politiki.

Za sprejem v službo zahtevajo od novinarja praviloma univerzitetno diplomo. Ker pa se večina bodočih novinarjev poskusi v pisanju že v študentskih letih, pridejo ob prvih večjih priznanjih in zaslužku do varljivega spoznanja, da se da pisati tudi brez diplome. To dokazujejo številni zelo uspešni novinarji, toda marsikomu se ta pomanjkljivost pozneje otepa.

Po nekaterih podatkih sodi novinarstvo med poklice z najvišjo stopnjo zdravstvenega tveganja. Temu ustrezna je povprečna življenjska doba: v povprečju novinar dočaka 49 let. Zaradi stresov povezanih s stalnim odločanjem, praviloma v časovni stiski, sta grozeči posledici srčna in možganska kap. Zaradi neurejene prehrane so pogoste prebavne težave, škodljiv spremljevalec je pogosto tudi alkoholizem. S prodorom računalniške tehnologije in zaradi stalnega dela pred zaslonom se veča število okvar vida. Novinarjem v nekaterih medijskih hišah priznavajo dodatni dopust za rekreacijo, ponekod jim omogočajo tudi preventivne zdravstvene preglede.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.